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Commonwealth of Puerto Rico
DEPARTMENT OF LABOR AND HUMAN RESOURCES

April 1, 1998

——ee—

Inguiry No. 14497 -
Dear Msa. Acevedo:

This is in reply to your letter in which you inquire whether.
union organizers are entitled to overtime compensation under
Puerto Rico labor law,

The payment of overtime is required under Act No. 279 of May
15, 1948, as amended, and applies to all employees, as that
term is defined in the Act. That definition, contained at
29 LPRA, §288, is the following:

“Employee” includes every employee, workman, day
laborer, artisan, laborer, clerk, shop clerk and
every person employed for wages, salary, day
wages, or any other form of compensation in any
occupation, establishment, business or industry,
excepting travel agents and peddlers. The word
“employee” shall not include executives,
administrators, or professionals, as these terms
may be defined by the Puerto Rico Minimum Wage
Board, nor labor union officials or organizers
when acting as such. [emphasis supplied]

We trust the foregoing is responsive to your inquiry,

Cordially,
2 % A
irden onizaYe elhado
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